Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Πως μετράται και πως προσεγγίζονται οι τιμές του

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ – Πληροφορίεςimage

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω άρθρα για Δίαιτα Express

Ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει για αυτόν το δείκτη μάζας σώματος (IBM) και ακόμα περισσότερες φορές σαφώς έχουμε αναρωτηθεί τι είναι, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό. Ο δείκτης μάζας σώματος λοιπόν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά περίπου το 1850 και από τότε αποτελεί το ποιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για τον εντοπισμό προβλημάτων βάρους. Ωστόσο, η χρήση του σε άτομα αυξημένη μυϊκή μάζα δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα καθώς ο Δ.Μ.Σ δεν μπορεί να κάνει ανάλυση σύστασης σώματος. Έτσι  λοιπόν ενώ δύο άτομα μπορεί να έχουν τον ίδιο ΔΜΣ, ίσως ταυτόχρονα να έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση σώματος (μυϊκό ιστό, λιπώδη ιστό).

Το παν, είναι να καθοριστεί η περιεκτικότητα του ανθρώπινου σώματος τόσο σε λίπος όσο και σε  άλιπη μάζα, καθώς επίσης και οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες (ανάγκες σε θερμίδες) του ατόμου. Το σημαντικότερο όλων είναι η απώλεια σωματικού βάρους να αφορά μόνο σε απώλεια σωματικού λίπους και όχι άλιπης μάζας, και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή, απαλλαγμένη από ακρότητες και στερήσεις (στη λούμπα των οποίων πέφτουμε δυστυχώς πολλές φορές μέσα από εξαντλητικές δίαιτες) που οδηγούν σε απώλεια άλιπης μάζας και τις περισσότερες φορές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. 

Ο δείκτης μάζας σώματος λοιπόν, μπορεί να καθορίσει αν ανήκετε στην κατηγορία των αδύνατων, των φυσιολογικών, των υπέρβαρων, ή τέλος των παχύσαρκων. Πως όμως προσεγγίζονται όλα αυτά;

Αδύνατος : Οι μικρότερες τιμές ΔΜΣ, έχουν συσχετισθεί με ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά, μη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, οστικά προβλήματα καθώς και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Φυσιολογικός : Οι τιμές αυτές έχουν συσχετισθεί με την μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης, διαφορών μορφών καρκίνου καθώς και άλλων νοσημάτων που έχουν συσχετισθεί με την παχυσαρκία και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Υπέρβαρος : Εδώ, απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς οι τιμές αυτές έχουν συσχετισθεί με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων νοσημάτων που έχουν συσχετισθεί με την παχυσαρκία και το υπέρβαρο. 

Παχύσαρκος : Απαιτείται προσοχή καθώς οι τιμές αυτές έχουν συσχετισθεί με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων νοσημάτων που έχουν συσχετισθεί με την παχυσαρκία και το υπέρβαρο.  Ουσιαστικά, ισχύει ότι και με την παραπάνω κατηγορία. 
 
 

Νύφη

Νυφικά, αξεσουάρ, κοσμήματα! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μέρα του γάμου σας.

Ομορφιά

Μακιγιάζ, Μαλλιά, Χτενίσματα, Νύχια! Γίνε πιο όμορφη από ποτέ, την μέρα του γάμου.

 

Γάμος

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις για να οργανώσεις μοναδικά ένα τέλειο γάμο.

Δώρα

Ευχές και Δώρα, για τη γυναίκα, τον άντρα, τους κουμπάρους, τα παιδιά και τους καλεσμένους.

 

Βάπτιση

Τα πάντα που χρειάζεται να ξέρεις για να οργανώσεις μια αξέχαστη βάπτιση στο μωρό σου.

Πάρτυ

Catering, μουσική, τραγούδια, χοροί! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για ένα αξέχαστο πάρτυ γάμου.

 
Καταχωρήσεις
image

Αρδάμης Παραδοσιακοί ΞενώνεςΟι Παραδοσιακοί Ξενώνες Αρδάμης είναι ένας μοναδικός προορισμός και για νεόνυμφα...

image

Βάπτιση by Jennifer'sΗ βάπτιση είναι μία ιδιαίτερη και ευαίσθητη μέρα για σας και το μωρό σας και σίγουρα θέλετε...

image

Victoria HΕπισκεφθείτε τη boutique των "Comme il Faut" και θα νιώσετε την καλαισθησία και την κομψότητα να σας...

image

The MargiΤο Ξενοδοχείο The Margi εξασφαλίζει τη μαγεία που αξίζει στην πιο ρομαντική μέρα της ζωής σας...

Newsletter

Κάντε δωρεάν εγγραφή για να λαμβάνετε κάθε μήνα το newsletter με προτάσεις που θα σας συναρπάσουν!

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το WeddingPlan.gr

- Εγγραφή στο Newsletter -