Τα Έθιμα του Γάμου στην Αρχαία Ελλάδα

Ο γάμος στην αρχαιότητα εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά από τα έθιμα που ίσχυαν τότε τα συναντάμε μέχρι και σήμερα.

ΕΘΙΜΑ ΓΑΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑimage

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω άρθρα για Έθιμα Γάμου

 Ο γάμος στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς και θρησκευτικούς θεσμούς, με τον γάμο ο αθηναίος πολίτης σφράγιζε την κοινωνική του καταξίωση και έδειχνε έμπρακτα τον σεβασμό του και την υποταγή του στα Θεία. Στην αρχαιότητα ο πατέρας της νύφης ήταν αυτός που διαδραμάτιζε τον σημαντικότερο ρόλο στο γάμο, διότι ήταν αυτός που αποφάσιζε πότε θα γίνει ο γάμος της κόρης του. Μάλιστα ήταν υπεύθυνος και για την προίκα που θα έδινε η κόρη του στον μελλοντικό της σύζυγο.

Τα έθιμα που ίσχυαν στην αρχαιότητα κατάτασσαν την γυναικεία ύπαρξη στον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας, ο ρόλος της στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι ήταν ελάσσονος σημασίας. Το νεαρό κορίτσι δεν είχε κανένα δικαίωμα επιλογής, ο πατέρας ήταν υπεύθυνος για την τύχη της κόρης του. Η κατάλληλη ηλικία γάμου για κάθε κορίτσι ήταν γύρω στα 15. Ο μελλοντικός σύζυγος συνηθιζόταν να είναι ένας μακρινός συγγενείς και 12-14 χρόνια μεγαλύτερος από την νύφη.
 
Την ημέρα του γάμου η νύφη συνοδευόταν από το σπίτι της μέχρι την εκκλησία με λαμπαδηφορία και στο τέλος της γιορτής του γάμου οι συγγενείς συνόδευαν το ζευγάρι μέχρι την κρεβατοκάμαρα τραγουδώντας και χορεύοντας. Το φόρεμα της κοπέλας συνηθιζόταν να είναι ένας απλός, λευκός χιτώνας και συμβόλιζε την χαρά και την αγνότητα της νεαρής νύφης. Στο πίσω μέρος του νυφικού υπήρχε ένας πολύ σφιχτός κόμπος, τον οποίο ο γαμπρός έλυνε κατά τη διάρκεια της τελετής. 

Ο γάμος στην αρχαία Αθήνα
Οι γάμοι στην Αθήνα γίνονταν κυρίως το μήνα Γαμηλιώνα (μέσα Ιανουαρίου μέχρι Φεβρουάριο) και όταν είχε πανσέληνο. Ο γάμος χωριζόταν σε τρία στάδια α) τα Προγάμια ή Προτέλεια β) στο Κυρίως γάμο και γ) τα Επαύλια. Ο γάμος στην αρχαιότητα είχε βαρύνουσα κοινωνική σημασία και ήταν εν μέρει υποχρεωτικός από τον νόμο. Οι άγαμοι πολίτες θεωρούνταν άχρηστοι και στερούνταν κάθε είδος τιμής και αξίας, μάλιστα τους αφαιρούνταν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Στο πρώτο στάδιο του γάμου, που διαρκούσε τρείς μέρες, ο πατέρας της νύφης έκανε τις ανάλογες προσφορές στους θεούς ενώ η νεαρή νύφη παρέδιδε τα παιχνίδια της στην θεά Άρτεμης ως ένδειξη αποκοπής από την προηγούμενη της ζωή. Έπειτα οι νεόνυμφοι λούζονταν με νερό που έφερναν μέσα σε ειδικά δοχεία από μια ιερά πηγή, την Καλλιρρόη. Το δεύτερο στάδιο περιλάμβανε το γαμήλιο τραπέζι που οργάνωνε ο πατέρας της νύφης και την μεταφορά της ίδιας στο νέο της σπιτικό. Στο τρίτο στάδιο η νύφη δεχόταν τα γαμήλια δώρα στο σπίτι της. Όλοι οι γάμοι ήταν αφιερωμένοι στην θεά Ήρα που ήταν η προστάτιδα του θεσμού του γάμου.
 
Ο γάμος στην Σπάρτη 
Όπως και στην Αθήνα έτσι και στην Σπάρτη ο γάμος ήταν θεσμός σημαντικός και υποχρεωτικός από τον νόμο. Οι άγαμοι χλευάζονταν με το χειρότερο τρόπο και θεωρούνταν ανάξιοι από τους υπόλοιπους πολίτες. Οι γυναίκες πάλι στην αρχαία Σπάρτη απολάμβαναν μεγαλύτερη ελευθερία σε σχέση με τις γυναίκες της Αθήνας οι οποίες περιορίζονταν στην φροντίδα του οίκου. Οι Σπαρτιάτισσες απολάμβαναν μεγαλύτερα κοινωνικά δικαιώματα. Μάλιστα μπορούσαν να βγαίνουν ελεύθερες και από τα σπίτια τους και να γυμνάζονται στις παλαίστρες και στα στάδια μαζί με τους άνδρες τους. Η σωματική ρώμη και υγεία έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή μιας νύφης-Σπαρτιάτισσας. Ο στόχος, εξάλλου, του γάμου ήταν να φέρει στον κόσμο γερά άρρενα μωρά που θα μπορούν να γίνουν καλοί πολεμιστές.
 
 

Νύφη

Νυφικά, αξεσουάρ, κοσμήματα! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μέρα του γάμου σας.

Ομορφιά

Μακιγιάζ, Μαλλιά, Χτενίσματα, Νύχια! Γίνε πιο όμορφη από ποτέ, την μέρα του γάμου.

 

Γάμος

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις για να οργανώσεις μοναδικά ένα τέλειο γάμο.

Δώρα

Ευχές και Δώρα, για τη γυναίκα, τον άντρα, τους κουμπάρους, τα παιδιά και τους καλεσμένους.

 

Βάπτιση

Τα πάντα που χρειάζεται να ξέρεις για να οργανώσεις μια αξέχαστη βάπτιση στο μωρό σου.

Πάρτυ

Catering, μουσική, τραγούδια, χοροί! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για ένα αξέχαστο πάρτυ γάμου.

 
Καταχωρήσεις
image

Crazy DiamondΜοναδικές Εκδηλώσεις με Διεθνή Χροιά!

image

Flower's ΕυθυμίουΗ φαντασία , η ποικιλία , η κομψότητα και κυρίως η προσωπική φροντίδα και επιμέλεια είναι τα...

image

Politia Tennis ClubTo Politia Tennis Club εδώ και 40 χρόνια αποτελεί ένα αγαπημένο και ξεχωριστό μέρος για κοινωνικές...

image

ZolotasΟ οίκος ZOLOTAS για περισσότερο από έναν αιώνα δημιουργεί πολύτιμα, μοναδικά κοσμήματα,...

Newsletter

Κάντε δωρεάν εγγραφή για να λαμβάνετε κάθε μήνα το newsletter με προτάσεις που θα σας συναρπάσουν!

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το WeddingPlan.gr

- Εγγραφή στο Newsletter -