Ποια είναι τα δικαιολογητικά γάμου που χρειάζεσαι και ποιες οι διαδικασίες που πρέπει να κάνεις πριν το γάμο

Ξεκίνα τη διαδικασία έκδοσης αδειών για το γάμο σου γνωρίζοντας τα πάντα. Που θα τα βρείς; Εδώ φυσικά, αναλυτικά, με κάθε λεπτομέρεια.

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω άρθρα για Εκκλησία

Η γραφειοκρατεία για την έκδοση των αδειών του γάμου σου μπορεί να φαντάζει βουνό και ως ένα βαθμό είναι (ποια γραφειοκρατική διαδικασία δεν είναι άλλωστε).

Αν όμως προετοιμαστείς σωστά, ξέρεις τι ακριβώς θα χρειαστείς και τι να περιμένεις όλα θα γίνουν αυτόματα πιο εύκολα. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε.


Αναγγελία του γάμου

Η αναγγελία του γάμου σου θα πρέπει να γίνει σε εφημερίδα που πωλείται πανελλαδικά. Επισκέψου τα γραφεία μιας εφημερίδας και συμπλήρωσε τη φόρμα που θα σου δώσουν. Αυτή θα περιλαμβάνει την περιοχή όπου θα γίνει ο γάμος, το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, τον τόπος γέννησης και τον τόπο κατοικίας του κάθε μέλους του ζευγαριού.

Ακόμα καλύτερα, μπες στο site της εφημερίδας και κάνε συμπλήρωσε online τη φόρμα για μεγαλύτερη ευκολία. Με την αναγγελία του γάμου καθίσταται σαφές οτι δεν υπάρχει τίποτε κρυφό απο το ζευγάρι όπως για παράδειγμα ένας ήδη υπάρχον γάμος σε ισχύ κλπ.


Αγορά παράβολου

Για να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες απο την Αρχιεπισκοπή στην οποία ανήκει η ενορία σου πρέπει να προσκομίσεις μαζί με τα δικαιολογητικά σου το σχετικό παράβολο. Αυτό θα το βρείς στην εφορία ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ταμείο. Το κόστος του δεν είναι μεγάλο.


Πιστοποιητικό γέννησης

Για να εκδώσετε τις άδειες πρέπει να προσκομίσεις εσύ και ο σύντροφος σου το πιστοποιητικό γέννησης σου. Για να το πάρεις θα πρέπει να επισκεφτείς το Δήμο στον οποίο ανήκεις ή ένα ΚΕΠ. Μερικές ενορίες δεν απαιτούν πιστοποιητικό γέννησης ωστόσο γι’ αυτό ρώτα πρίν κινήσεις τις διαδικασίες για να το πάρεις καθώς μπορεί να αποδειχθεί άδικος κόπος.


Πιστοποιητικό αγαμίας

Αφού πάρεις το πιστοποιητικό γέννησης πρέπει να προμηθευτείς μια δήλωση του νόμου 105 και να πάς στην ενορία σου μαζί με 2 μάρτυρες. Προσοχή, οι μάρτυρες σου δεν πρέπει να έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με εσένα. Εκεί θα γράψεις και θα υπογράψεις στη δήλωση οτι δεν είσαι παντρεμένος/η και αν είναι ο πρώτος σου γάμος ή ο δεύτερος και ούτω καθεξής. Οι μάρτυρες θα δηλώσουν το ίδιο και θα το υπογράψουν σε φόρμα που θα τους δώσει ο ιερέας.

Μην ξεχάσεις να πεις στους μάρτυρες σου να έχουν μαζί τους ταυτότητα και φυσικά μην ξεχάσεις και τη δική σου. Η όλη διαδικασία θα κοστίσει ένα μικρό ποσό που θα δοθεί για χαρτόσημα. Προσοχή, αν είσαι διαζευγμένος/η θα πρέπει να έχεις μαζί το διαζύγιο σου. Την ίδια ακριβώς διαδικασία πρέπει να κάνει και ο σύντροφός σου στη δική του ενορία.


Ποια είναι η ενορία σου

Η ενορία στην οποία ανήκεις είναι εκείνη που βρίσκεται κοντά στο σπίτι που κατοικείς τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα προσκομίζοντας κάποιο λογαριασμό του σπιτιού.


Επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή

Με το φύλλο της εφημερίδας που έκανες την αναγγελία του γάμου, τα πιστοποιητικά αγαμίας, την ταυτότητα σου και το παράβολο θα επισκεφτείς την Αρχιεπισκοπή στην οποία ανήκει η ενορία σου. Εκεί, θα επικυρώσουν το πιστοποιητικό αγαμίας σου. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνει και ο σύντροφός σου.


Προετοιμασία των εγγράφων

Μαζί με όλα τις βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά που συγκέντρωσες και με αυτά του συντρόφου σου πήγαινε στην ενορία που θέλεις να τελεστεί το μυστήριο του γάμου σου. Ο ιερέας της εκκλησίας θα αναλάβει να συντάξει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση των αδειών. Προσοχή, σε αυτό το σημείο θα σας ζητηθεί να δηλώσετε και να υπογράψετε οριστικά και αμετάκλητα ποιο επώνυμο θα πάρουν τα παιδιά που θα κάνετε μέσα σε αυτό το γάμο γι’ αυτό είναι καλό να έχετε συζητήσει σχετικά πρίν πάτε στην εκκλησία.


Για να πάρετε τις άδειες στα χέρια σας

Έχεις τη δυνατότητα να ζητήσεις απο τον ιερέα να στείλει τα έγγραφα στην Αρχιεπισκοπή για τις τελευταίες διαδικασίες έναντι ενός μικρού ποσού. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνεις άλλη μια επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή για να πάρεις τις τελικές υπογραφές στα έγγραφα που σου έχει ετοιμάσει ο ιερέας.


Χρονικό περιθώριο

Όλα τα πιστοποιητικά που θα εκδόσεις έχουν ισχύ για 6 μήνες συνεπώς δεν πρέπει να κινήσεις τις διαδικασίες πολύ νωρίτερα απο αυτό το χρονικό διάστημα.

Νύφη

Νυφικά, αξεσουάρ, κοσμήματα! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μέρα του γάμου σας.

Ομορφιά

Μακιγιάζ, Μαλλιά, Χτενίσματα, Νύχια! Γίνε πιο όμορφη από ποτέ, την μέρα του γάμου.

 

Γάμος

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις για να οργανώσεις μοναδικά ένα τέλειο γάμο.

Δώρα

Ευχές και Δώρα, για τη γυναίκα, τον άντρα, τους κουμπάρους, τα παιδιά και τους καλεσμένους.

 

Βάπτιση

Τα πάντα που χρειάζεται να ξέρεις για να οργανώσεις μια αξέχαστη βάπτιση στο μωρό σου.

Πάρτυ

Catering, μουσική, τραγούδια, χοροί! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για ένα αξέχαστο πάρτυ γάμου.

 
Καταχωρήσεις
image

Kea VillasΓάμος-Βάπτιση μέσα στο ζεστό, οικογενειακό περιβάλλον που παρέχει το KeaVillas. Ελάτε να...

image

Seretis TravelΓαμήλια ταξίδια, Online αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, ξενοδοχεία, ενοικίαση αυτοκινήτου, οργανωμένες...

image

Mamidakis CateringΔώδεκα χρόνια τώρα, σε κάθε εκδήλωση που αναλαμβάνουμε, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Την...

image

Coco-MatΜία ιστορία αγάπης ξεκινά με την λίστα γάμου COCO-MAT!

Newsletter

Κάντε δωρεάν εγγραφή για να λαμβάνετε κάθε μήνα το newsletter με προτάσεις που θα σας συναρπάσουν!

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το WeddingPlan.gr

- Εγγραφή στο Newsletter -