Παραδοσιακός Τηνιακός γάμος

Τις γαμήλιες παραδόσεις της Τήνου της συναντάμε και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Ας μάθουμε λοιπόν μερικές από αυτές.

ΕΘΙΜΑ ΓΑΜΟΥ ΤΗΝΟΣimage

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω άρθρα για

 Τήνος, ένα νησί εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς πλούσιο σε παραδόσεις και έθιμα. Ένα νησί που συνδέεται στενά με το θρησκευτικό στοιχείο, καθότι όλο το χρόνο και κυρίως τους θερινούς μήνες συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Μην ξεχνάς, η Παναγιά της Τήνου θεωρείται θαυματουργεί και χιλιάδες πιστοί προσέρχονται σε αυτήν για βοήθεια.

Έτσι λοιπόν, η Τήνος θεωρείται το καταλληλότερο νησί για σένα που θέλεις να κάνεις ένα παραδοσιακό γάμο. Φυσικά και δεν μπορείς να μην συγκινηθείς από τις όμορφες αυτού του νησιού. Οι θάλασσες και τα καταπληκτικά τοπία συνθέτουν εικόνες που αποπνέουν ρομαντισμό.
Η θρησκευτική κατάνυξη όμως του νησιού είναι αυτή που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Νιώθεις ότι αυτός ο τόπος παρακολουθείται από το άγρυπνο βλέμμα του Θεού και αυτό σε γεμίζει με δέος. Είναι τέλεια ευκαιρία για σένα που αγαπάς την παράδοση, να κάνεις τον γάμο σου σε τούτο το όμορφο νησί.
 
Τα γαμήλια έθιμα που θα συναντήσεις εδώ είναι σχεδόν παρόμοια και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Εδώ ο γάμος θεωρείται όχι μόνο προσωπική υπόθεση αλλά και κοινωνική. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ενημερώνονται για το χαρμόσυνο αυτό γεγονός. Λίγες μέρες πριν την τέλεση του μυστηρίου κοπέλες επισκέπτονται τις αυλόπορτες των σπιτιών και ανακοινώνουν το συνταίριασμα.
 
Την ημέρα του γάμου ο κουρέας του χωριού επισκέπτεται τον γαμπρό για να τον ξυρίσει, μάλιστα την ίδια μέρα λίγο μετά από τον κουρέα καταφτάνουν οι βλάμηδες, φίλοι του γαμπρού για να τον ντύσουν και να τον στολίσουν. Η προετοιμασία του γαμπρού συνοδεύεται από τουφεκιές. Ήδη στο σπίτι του γαμπρού έχουν καταφτάσει τα όργανα και οι μουσικοί. Μόλις ετοιμαστεί ο γαμπρός και ξεπροβάλει από την αυλή του σπιτιού αμέσως αρχίζει η γαμήλια πομπή του για την εκκλησία. Σε πολλά χωριά ο γαμπρός είναι έφιππος και ακριβώς πίσω από αυτόν ακολουθούν οι συγγενείς και οι γνωστοί.
Παρόμοια διαδικασία ακολουθεί και η νύφη που μαζί με τις φιλενάδες της και το σόι της συναντά τον γαμπρό στο προαύλιο της εκκλησίας. Αμέσως ακολουθεί η στέψη. Καθώς τελειώσει το μυστήριο για μια ακόμη τελευταία φορά συνεχίζεται η γαμήλια πομπή. Αυτή την φορά όμως όλοι πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού, οπού εκεί θα γίνει το γλέντι.
 
Στο σπίτι του γαμπρού τα τραπέζια είναι έτοιμα να δεχτούν τους συγγενείς και τους γνωστούς. Οι λιχουδιές αυτή την ημέρα παίρνουν και δίνουν. Τα γαμήλια τραπέζια εκείνη την ημέρα είναι γεμάτα από καλούδια και τοπικές σπεσιαλιτέ. Την ημέρα του γάμου στην Τήνο συνηθίζεται να μαγειρεύεται λαγός. Τα παραδοσιακά γλυκά την ημέρα αυτή θεωρούνται τα παστέλια, τα ξεροτήγανα και τα αμυγδαλωτά. Τα περισσότερα γλυκά, έχουν ως βάση το μέλι, ώστε ο γαμήλιος βίος των νιόπαντρων να είναι γλυκός και μελένιος.
 
Αφού φτάσουν στο σπίτι και όλοι πάρουν την θέση στο τραπέζι, ακολουθούν τα όργανα και οι μουσικοί που αρχίζουν τις μπαλοθιές και τα γαμήλια τραγούδια. Το ζευγάρι είναι αυτό που ανοίγει πάντα πρώτο το χορό. 
 
Το γαμήλιο γλέντι τα παλιότερα χρόνια κρατούσε μέχρι και το απόγευμα της επομένης μέρας. Εξάλλου ο γάμος θεωρούνταν κορυφαίος θεσμός και γιορταζόταν με μεγάλη επισημότητα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προτεινόμενο ξενοδοχείο: Crossroads Inn
Προτεινόμενο catering: exo catering 

 
 

Καταχωρήσεις
Οδηγός Επαγγελματιών

Βρείτε ποιος επαγγελματίας γάμου σας ταιριάζει. Από Wedding Planners μέχρι κτήματα δεξίωσης, ανθοπωλεία και ζαχαροπλαστεία.

Αναζήτηση Κατηγορίας    

- Αναζήτηση -

Newsletter

Κάντε δωρεάν εγγραφή για να λαμβάνετε κάθε μήνα το newsletter με προτάσεις που θα σας συναρπάσουν!

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το WeddingPlan.gr

- Εγγραφή στο Newsletter -

wedding plan

Οδηγός Επαγγελματιών