Παραδοσιακός γάμος στην Μεσσηνία

Τα παλιά χρόνια στα χωριά της Μεσσηνίας ο γάμος θεωρούνταν ένα από τα κορυφαία κοινωνικά γεγονότα. Πολλές γαμήλιες παραδόσεις διασώζονται μέχρι και σήμερα, φανερώνοντας πως τα έθιμα δεν είναι κάτι ξεθωριασμένο και παλιό.

ΕΘΙΜΑ ΓΑΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑimage

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω άρθρα για Έθιμα Γάμου

 Γάμος και αρραβώνας! Λάθος μου, πρώτα αρραβώνας και μετά γάμος. Ναι φίλτατοι αυτά τα δύο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στη ζωή μιας νεαρής  χωριατοπούλας. Μην εξάπτεστε! Δεν περιπαίζω τις νεαρές κοπέλες ούτε τα λεβεντοπαλίκαρα του χωριού. Θέλω να γίνω γραφική για να μπορέσω καλύτερα να σας μεταφέρω τα έθιμα και τις παραδόσεις του τότε. 

Στα όμορφα χωριά της Μεσσηνίας ο γάμος αποτελούσε το top gala της εποχής. Εκεί όλο το χωριό και οι κάτοικοι του συμμετείχαν ενεργά στην διοργάνωση της τελετής. Τα δώρα, τα κεράσματα προς την νύφη και τον γαμπρό δήλωναν την χαρά και την ένωση που υπήρχε μεταξύ των συγχωριανών. Σήμερα ο γάμος αποτελεί μια καθαρά προσωπική  επιλογή και πολλές φορές μάλιστα τελείται με αρκετή μυστικοπάθεια. Πόσοι σταρ του Hollywood αλλά και εγχώριοι  έχουν κάνει μυστικούς γάμους; Οι απάντηση είναι πολλοί. Ε λοιπόν αυτή την μυστικοπάθεια δεν μπόρεσα να την καταλάβω ποτέ. Γιατί; Αφού είναι χαρά; 
Αν γυρίζαμε όμως το χρόνο και πηγαίναμε πίσω στα χωριουδάκια της Μεσσηνίας θα διαπιστώναμε  την ομορφιά της προσφοράς, το δόσιμο και την φιλοξενία. Το αίσθημα ότι όλοι ανήκουμε σε μια κοινωνία, ότι όλοι λαμβάνουμε την Θεία Κοινωνία κάθε Κυριακή ήταν έντονο εκείνη την εποχή. Αυτά τα πράματα που ακούγονται απλά τώρα, σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένα και ίσως και παρωχημένα. 
Αχ κατά καημένη παράδοση! Έχεις και το φώς και το σκοτάδι σου μαζί. Τι θέλω να πω; Φυσικά εκείνη την εποχή στο χωριουδάκι δεν μπορούσες να ερωτευτείς ελεύθερα, δεν μπορούσες να επιλέξεις την αγάπη σου και να την παντρευτείς. Οι γονείς και μάλιστα ο πατέρας με την γλωσσοκοπάνα  προξενήτρα κανόνιζαν τα συνταιριάσματα. Εσύ νεαρά και νεαρέ σιωπή και σεβασμό στον λόγο του γονιού-αυθεντία. Τίποτα δεν μετρούσε περισσότερο από τον λόγο του γονέα. Τα προσωπικά θέλω ωχριούσαν και βούλιαζαν σαν Τιτανικός στον παγωμένο ωκεανό της παράδοσης.  
Η επιλογή του γαμπρού και της νύφης γινόταν με μεγάλη προσοχή και μελέτη. Τι νομίζετε; Όποιος μου «γυαλίσει» τον αρραβωνιάζομαι και τον στεφανώνομαι; Πλανάστε! Κυρίως οι γάμοι γίνονταν μεταξύ συγχωριανών. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την φράση «παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο». Αλλοδαπός άνδρας ή νύφη; Που ακούστηκαν αυτά! Θα σας επαναφέρω στην τάξη. Τα κριτήρια της εποχής εκείνης ήταν τελείως διαφορετικά, δηλαδή ο γαμπρός έπρεπε να είχε μεγάλο σόι και η νύφη να είναι μια πολύ καλή νοικοκυρά. Θα έπρεπε να ξέρει αργαλειό και να υφαίνει, επίσης να είναι τίμια και παρθένα. 
Κορίτσια (ξέρω βγάζετε αφρούς αλλά )οι αρετές του τότε ήταν αυτές είτε σας αρέσει είτε όχι. Η εργατικότητα και η τιμιότητα τοποθετούσαν την υποψήφια νύφη στην λίστα με τις πιο ποθητές γυναίκες στο χωριό.
Ας τα αφήσουμε όμως όλα αυτά και ας περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης, δηλαδή στα αρραβωνιάσματα. Ο αρραβώνας των νεαρών γινόταν πάντα Σαββατόβραδο στο σπίτι της νύφης με παρουσία συγγενών από τις δύο πλευρές. Τις βέρες τις αγόραζε ο γαμπρός και τις «περνούσε» συνήθως ο πατέρας του, αφού τις σταύρωνε πρώτα σε εικόνισμα. Στη συνέχεια ακολουθούσε φαγοπότι που κρατούσε μέχρι τα ξημερώματα. 
Την ημερομηνία του γάμου την κανόνιζαν οι γονείς των μελλονύμφων, ανάλογα με τις υποχρεώσεις τους και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Κουμπάρος στο γάμο ήταν ο νονός του γαμπρού, ο οποίος συμμετείχε σε όλη την προετοιμασίας του γάμου. Τα προσκλητήρια των γνωστών και φίλων γίνονταν  προφορικά.
Το βράδυ της Τετάρτης, λίγες μέρες πριν το γάμο, στα σπίτια των νεόνυμφων πήγαιναν κοπέλες για να ετοιμάσουν το προζύμι για τα ψωμιά του γάμου. Το αλεύρι το κοσκίνιζε στην αρχή ένα αγόρι πρωτότοκο και ύστερα οι κοπέλες. Η παράδοση ήθελε την νύφη να γεννά άρρενα τέκνα. 
Το πρωί της Παρασκευή  συνηθιζόταν να γίνεται το άπλωμα και η καταγραφή των προικιών της νύφης. Όλα έπρεπε να είναι τέλεια, καθαρά και καλοσιδερωμένα ώστε όλο το χωριό να δεί πόσο παστρικιά και άξια είναι η νύφη. Την επομένη συγγενείς του γαμπρού πήγαιναν στο σπίτι της νύφης να πάρουν τα προικιά, εκεί τους περίμεναν η νύφη και οι γονείς της. Τα τραπεζώματα και οι μποναμάδες τις μέρες αυτές είχαν την τιμητική τους. 
Την Κυριακή στα σπίτια των νεόνυμφων οι χοροί και τα τραγούδια συνεχίζονταν μέχρι την ώρα του γάμου. Αν η νύφη ήταν από άλλο χωριό πήγαιναν με τα άλογα να την πάρουν. Πανέμορφα άλογα  με τα πολύχρωμα κιλίμια και ολομέταξες μεσίνες αποτελούσαν  οπτική απόλαυση. Το άλογο του γαμπρού ήταν το ομορφότερο και εκείνος ξεχώριζε με τα γαμπριάτικα του ανάμεσα στα υπόλοιπα παλικάρια. Οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούσαν και επευφημούσαν καθ’όλη την διάρκεια της γαμήλιας πομπής. 
Η πολυπόθητη ώρα του γάμου σιγά σιγά πλησίαζε και ο γάμος θα έφτανε στην ολοκλήρωση του. Αμέσως μετά ακολουθούσε γλέντι με την νύφη και τον γαμπρό να ανοίγουν πρώτοι των χορό. Τα τραπεζώματα, οι χοροί και τα τραγούδια κρατούσαν μέχρι και τα ξημερώματα, ώσπου η νύφη και  γαμπρός να αποχωρίσουν κουρασμένοι από το γλέντι.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Κτήμα Γαία στην Καλαμάτα
Μάθε Περισσότερα Εδώ! 

Νύφη

Νυφικά, αξεσουάρ, κοσμήματα! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μέρα του γάμου σας.

Ομορφιά

Μακιγιάζ, Μαλλιά, Χτενίσματα, Νύχια! Γίνε πιο όμορφη από ποτέ, την μέρα του γάμου.

 

Γάμος

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις για να οργανώσεις μοναδικά ένα τέλειο γάμο.

Δώρα

Ευχές και Δώρα, για τη γυναίκα, τον άντρα, τους κουμπάρους, τα παιδιά και τους καλεσμένους.

 

Βάπτιση

Τα πάντα που χρειάζεται να ξέρεις για να οργανώσεις μια αξέχαστη βάπτιση στο μωρό σου.

Πάρτυ

Catering, μουσική, τραγούδια, χοροί! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για ένα αξέχαστο πάρτυ γάμου.

 
Καταχωρήσεις
image

Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή)Τη στιγμή της Χαράς σας δώστε Δύναμη, Χαρά και Ελπίδα στα παιδιά του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή...

image

The MargiΤο Ξενοδοχείο The Margi εξασφαλίζει τη μαγεία που αξίζει στην πιο ρομαντική μέρα της ζωής σας...

image

Μπαλκόνι στις ΚυκλάδεςΑναλαμβάνουμε να οργανώσουμε τη γαμήλια δεξίωση ή τη βάφτιση του παιδιού σας προσφέροντάς...

image

Alexandra ArgyriΜε διακριτικότητα και συνέπεια είμαστε κοντά σας να αποτυπώσουμε τις εικόνες και τα...

Newsletter

Κάντε δωρεάν εγγραφή για να λαμβάνετε κάθε μήνα το newsletter με προτάσεις που θα σας συναρπάσουν!

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το WeddingPlan.gr

- Εγγραφή στο Newsletter -