Έθιμα γάμου από την Κέρκυρα

Ο γάμος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά γεγονότα στην Κέρκυρα. Ας μάθουμε μερικές από τις παραδόσεις που ακολουθούσαν οι Κερκυραίοι τα παλιότερα χρόνια.

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω άρθρα για Έθιμα Γάμου

Ο γάμος τα παλιότερα χρόνια αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς θεσμούς. Το συνταίριασμα των νέων καθοριζόταν αυστηρά από τους γονείς τους. Τα προξενιά και τα προικοσύμφωνα μπορούν να θεωρούνται παρωχημένα και ασήμαντα τη σημερινή εποχή, αλλά στην κλειστή κοινωνία ενός χωριού του τότε όλα αυτά αποκτούσαν βαρύνουσα σημασία.

Η επιλογή της νύφης συνηθιζόταν να γίνεται από τους γονείς του γαμπρού, ο ίδιος δεν λειτουργούσε αυτόνομα. Ο έρωτας σε πολλά χωριά της Κέρκυρας θεωρούνταν μέγιστη πολυτέλεια. Οι γονείς του γαμπρού κοιτούσαν κυρίως αν η κοπέλα που θα παντρευόταν ο γιος τους είναι αντάξια τους και αν η προίκα που θα έδιναν οι γονείς της ήταν ικανοποιητική. 
 
Αν «σταμπάραν» μια κοπέλα και την θεωρούσαν πολύφερνη και άξια έστελναν στους γονείς της προξενήτρες. Δουλειά των προξενητρών ήταν να πείσουν τα μελλοντικά συμπεθέρια για τις χάρες που έχει ο γαμπρός. Αν οι γονείς της νεαρής πειθόντουσαν από τα λόγια της προξενήτρας και ενέκριναν τον γαμπρό, η συμφωνία σχεδόν είχε ολοκληρωθεί.
 
Έπειτα οι γονείς των δυο νεαρών συναντιόντουσαν για να συνάψουν πλέον επίσημα συμφωνία για τον γάμο των παιδιών τους. Στην συνάντηση αυτή ο πατέρας της κοπέλας κατέθετε το προικοσύμφωνο (ομόλογο ή αρεσκιά) στο οποίο αναφέρονταν όλη η συμφωνία και η προίκα της νύφης. Όταν έκλεινε η συμφωνία συνηθιζόταν να ορίζεται και η ημερομηνία των αρραβώνων. Η διαδικασία αυτή ονομαζόταν «τελειώματα». Αμέσως μετά τα «τελειώματα» ακολουθούσαν τα «ακούσματα». Τα «ακούσματα» ήταν το χαρμόσυνο χτύπημα των καμπανιών που ανακοίνωνε στο υπόλοιπο χωρίο τον επικείμενο αρραβώνα.
 
Την ημέρα τον αρραβώνων στο σπίτι της νύφης οι προετοιμασίες για το δείπνο ήταν άκρως επιμελημένες. Κατά τον ερχομό του στο σπίτι της μέλλουσας συζύγου του, ο γαμπρός συνοδευόταν υποχρεωτικά από τους γονείς του. Σε όλη την διαδρομή προς το σπίτι της νύφης μια νέα κοπέλα,συγγενής του γαμπρού προπορευόταν με ένα καλάθι στο κεφάλι (κανίστρι). Το καλάθι αυτό περιείχε τα δαχτυλίδια των αρραβώνων και άλλα δώρα για την νύφη και τους συγγενείς της. Μάλιστα το καλάθι αυτό (στην τοπική διάλεκτο ονομάζεται ινπένιο) ήταν σκεπασμένο με ένα κόκκινο μαντίλι με χρωματιστά παγωνόφτερα (τσουτσουμίδα). 
 
Τον γαμπρό μαζί με τους συγγενείς του, τους υποδέχονταν οι γονείς της νύφης. Στα αρραβωνιάσματα ήταν παρόν και ο ιερέας του χωριού, ο οποίος ευλογούσε τα δακτυλίδια των αρραβώνων. Μετά ακολουθούσε η ανταλλαγή των δώρων μεταξύ των δύο οικογενειών. Το κόκκινο μαντίλι που κάλυπτε το καλάθι ( τσουτσουμίδα) το φορούσε ο γαμπρός στο κεφάλι της νύφης. Η νύφη το έφερε καθ’ όλη την περίοδο της μνηστεία της. Στον αρραβώνα τις περισσότερες φορές καθοριζόταν και η ημερομηνία του γάμου.
 
Λίγες μέρες μετά τα αρραβωνιάσματα ακολουθούσαν και τα « προποδιάσματα». Δηλαδή η υποδοχή της μέλλουσας νύφης στο σπίτι του συζύγου της. Στην εξώπορτα του σπιτιού την περίμενε πάντα η πεθερά της. Το έδεσμα που προσφερόταν στο δείπνο για το καλωσόρισμα της νύφης ήταν χταπόδι με ρύζι. 
 
Η κοινωνία της Κερκυραϊκής υπαίθρου έδινε μεγάλη σημασία στην όλη τελετουργία. Για αυτούς ο γάμος θεωρούνταν Μέγα Μυστήριο για αυτό ακολουθούσαν αυστηρά τα παραπάνω στάδια. 
 

Νύφη

Νυφικά, αξεσουάρ, κοσμήματα! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μέρα του γάμου σας.

Ομορφιά

Μακιγιάζ, Μαλλιά, Χτενίσματα, Νύχια! Γίνε πιο όμορφη από ποτέ, την μέρα του γάμου.

 

Γάμος

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις για να οργανώσεις μοναδικά ένα τέλειο γάμο.

Δώρα

Ευχές και Δώρα, για τη γυναίκα, τον άντρα, τους κουμπάρους, τα παιδιά και τους καλεσμένους.

 

Βάπτιση

Τα πάντα που χρειάζεται να ξέρεις για να οργανώσεις μια αξέχαστη βάπτιση στο μωρό σου.

Πάρτυ

Catering, μουσική, τραγούδια, χοροί! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για ένα αξέχαστο πάρτυ γάμου.

 
Καταχωρήσεις
image

Αίθουσα Δεξιώσεων "Χρήστος"Η αίθουσα εκδηλώσεων Χρήστος φροντίζει την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωή σας!

image

Αίθουσα Δεξιώσεων ΑισχύλοςΗ αίθουσα "Αισχύλος" με minimal διακόσμηση σε γήινες αποχρώσεις με εξοπλισμό που θα ενθουσιάσει...

image

ΠΕΤΡΑ & ΦΩΣ Boutique Hotel & SpaΑτενίζοντας τα ήρεμα νερά του κόλπου του Οιτύλου, στη Λακωνική Μάνη, μέσα από το βραχώδες...

image

Aegialis Hotel & SpaΤο νησί της Αμοργού και το Aegialis Hotel & Spa αποτελούν μία ξεχωριστή επιλογή για το γάμο σας ή το...

Newsletter

Κάντε δωρεάν εγγραφή για να λαμβάνετε κάθε μήνα το newsletter με προτάσεις που θα σας συναρπάσουν!

- Εγγραφή στο Newsletter -