Έθιμα γάμου από την Καλαμάτα

Τα έθιμα παλιότερα θεωρούνταν άγραφοι και απαραβίαστοι κανόνες. Μάλιστα τα έθιμα του γάμου στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας τηρούνταν με ευλάβεια και καθένα από αυτά συμβόλιζε κάτι ξεχωριστό. Μάθε λοιπόν ποιες παραδόσεις ακολουθούσαν οι κάτοικοι των χωριών της Μεσσηνίας την ιερή τούτη στιγμή της ζωής τους!

ΕΘΙΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑimage

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω άρθρα για Έθιμα Γάμου

 Ο γάμος στα παλιά χρόνια κατείχε βαρύνουσα θέση στην ζωή των ανθρώπων, αποτελούσε ένα κοινωνικό γεγονός που βιωνόταν όχι μόνο από το ζευγάρι αλλά και από όλο το χωριό. Όλοι οι κάτοικοι, οι φίλοι και στενοί συγγενείς του ζευγαριού ενημερωνόντουσαν προφορικά για το χαρμόσυνο αυτό μαντάτο και συνέβαλαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο σε όλη την γαμήλια διαδικασία.

Σε ένα παραδοσιακό γάμο και μάλιστα τα παλαιότερα χρόνια  ο κεραυνοβόλος έρωτας αλλά και η ελεύθερη σχέση μεταξύ του ζευγαριού ήταν πράγματα άγνωστα και ανεπίτρεπτα. Διότι ο γάμος προερχόταν από προξενιό και επιλογή το αν θα δεσμευτεί ένα ζευγάρι δεν καθοριζόταν από το ίδιο αλλά από τους γονείς. Οι νέοι του χωριού προτιμούσαν πάντα ως γυναίκα τους κάποια συγχωριανή τους ή η καταγωγή της κοπέλας που θα παντρευόντουσαν έπρεπε τουλάχιστον να κρατάει από το χωρίο τους. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το λαϊκό γνωμικό « παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι και μπαλωμένο», που επιβεβαιώνει το παραπάνω έθιμο. 
 
Οι γονείς του γαμπρού έδιναν μεγάλη σημασία στο πόσο μεγάλο είναι το σόι της νύφης και  στο πόσο καλή φήμη έχει. Μια νύφη θεωρούταν σωστή και ποθητή μόνο όταν φημιζόταν για την τιμιότητα της, την σεμνότητα της και την εργατικότητα της (δηλαδή αν ήταν καλή νοικοκυρά και ήξερε ρόκα και αργαλειό).
 
Αφού βρισκόταν η κατάλληλη νύφη για τον γαμπρό, το πρώτο βήμα που γινόταν πριν το γάμο ήταν ο αρραβώνας. Ο αρραβώνας επέτρεπε στο ζευγάρι να γνωριστεί καλύτερα και να έρθει πιο κοντά. Οι αρραβώνες συνηθιζόταν να γίνονται το Σάββατο το βράδυ στο σπίτι της νύφης. Τις βέρες τις αγόραζε ο γαμπρός και τις περνούσε ο πατέρα αφού πρώτα τις σταύρωνε. Έπειτα ακολουθούσε τραπέζι όπου οι στενοί συγγενείς καθώς και το ζευγάρι τραγουδούσαν και χόρευαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
 
Οι γονείς σε όλη την διαδικασία του γάμου είχαν τον πρώτο λόγο, μόνο αυτοί αποφάσιζαν και καθόριζαν την ακριβή ημέρα του γάμου. Ο κουμπάρος σύμφωνα με την παράδοση ήταν πάντοτε ο νονός του γαμπρού και επωμιζόταν ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας του γάμου.
Πριν την τέλεση του γάμου, στην Καλαμάτα, βραδάκι Τετάρτης στα σπίτια του γαμπρού και της νύφης συγκεντρώνονταν κοπέλες για να φτιάξουν τα ψωμιά το γάμου (προζύμια). Το έθιμο ήθελε στην αρχή το αλεύρι να το κοσκινίζει ένα μικρό αγόρι πρωτότοκο και μετά να συνεχίζουν οι κοπέλες. Αυτό γινόταν για να φέρει η νύφη στον κόσμο άρρενα παιδιά.
 
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη, η νεαρές κοπέλες και φίλες της νύφης πήγαιναν στο δάσος και έφερναν λουλούδια και φτέρη και με αυτά στόλιζαν τα προικιά της νύφης ώστε να μυρίζουν όμορφα και φαίνονται παστρικά. Εξάλλου στόχος ήταν να προκληθεί ο θαυμασμός και να μάθει όλο το χωριό την αξία της νύφης. Την Παρασκευή γινόταν η έκθεση των προικιών της νύφης. Είθισται μάλιστα, οι κοπέλες τα προικιά να τα απλώνουν στα μπαλκόνια, στα κρεβάτια, στα παράθυρα και σε εμφανή μέρη του σπιτιού ώστε ο κόσμος που περνά από έξω να μπορεί να τα θαυμάσει. Μετά την έκθεση οι νεαρές κοπέλες έπαιρναν τα προικιά και τα τοποθετούσα σε μπαούλα ώστε την επομένη μέρα ( Σάββατο) να έρθουν οι συγγενείς του γαμπρού και να τα πάρουν. Όταν οι συγγενείς του γαμπρού έφθαναν στο σπίτι της νύφης για να παραλάβουν τα προικιά, εκεί η νύφη και οι γονείς της τους υποδέχονταν με χαρά και με τραγούδια. Αμέσως μετά ακολουθούσε τραπέζι και γλέντι και στο τέλος τα προικιά φορτώνονταν στα άλογα.
 
Όλη την ημέρα και μέχρι το βράδυ οι χοροί τα τραγούδια και τα τραπεζώματα είχαν τις τιμητικές τους. Τόσο στο σπίτι του γαμπρού όσο και στο σπίτι της νύφης η χαρά και το γλέντι βρισκόταν στο ζενίθ. Ακόμη και την Κυριακή μέχρι την ώρα του γάμου τα γλέντια δεν σταματούσαν. Μάλιστα αν η νύφη ήταν από άλλο χωριό, στηνόταν ολόκληρη πομπή για την μεταφορά της. Η παράδοση ήθελε τα άλογα να ήταν καλοδιαλεγμένα και στολισμένα με πολύχρωμα κιλίμια και μεταξένιες μεσίνες. Το ωραιότερο άλογο το καβαλούσε ο γαμπρός και όλο το χωριό παρατηρούσε ενθουσιασμένο την γαμήλια πομπή, τον στολισμό των αλόγων και της νύφης.
 
Ωστόσο υπάρχουν και άλλα μικρά έθιμα που κυριαρχούσαν και έπρεπε να τηρηθούν και μετά την τέλεση του μυστηρίου. Η παράδοση δεν σταματούσε μόνο στην όλη προετοιμασία του γάμου αλλά συνέχιζε και μετά την λήξη του. Το νιόπαντρο ζευγάρι μετά τον γάμο και για ένα χρόνο δεν μπορούσε να παραβρεθεί σε κηδείες και μνημόσυνα καθότι θεωρούταν γρουσουζιά. Επίσης την Δευτέρα το μεσημεράκι η νύφη μετά από το τραπέζι προσέφερε δώρα στα πεθερικά της και στα κουνιάδια της καθώς και σε όλους του καλεσμένους κρεμούσε στο πέτο τους ένα λευκό μεταξωτό μαντήλι. 
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Κτήμα Γαία στην Καλαμάτα
Μάθε Περισσότερα Εδώ! 

Νύφη

Νυφικά, αξεσουάρ, κοσμήματα! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μέρα του γάμου σας.

Ομορφιά

Μακιγιάζ, Μαλλιά, Χτενίσματα, Νύχια! Γίνε πιο όμορφη από ποτέ, την μέρα του γάμου.

 

Γάμος

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις για να οργανώσεις μοναδικά ένα τέλειο γάμο.

Δώρα

Ευχές και Δώρα, για τη γυναίκα, τον άντρα, τους κουμπάρους, τα παιδιά και τους καλεσμένους.

 

Βάπτιση

Τα πάντα που χρειάζεται να ξέρεις για να οργανώσεις μια αξέχαστη βάπτιση στο μωρό σου.

Πάρτυ

Catering, μουσική, τραγούδια, χοροί! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για ένα αξέχαστο πάρτυ γάμου.

 
Καταχωρήσεις
image

Crazy DiamondΜοναδικές Εκδηλώσεις με Διεθνή Χροιά!

image

Mamidakis CateringΔώδεκα χρόνια τώρα, σε κάθε εκδήλωση που αναλαμβάνουμε, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Την...

image

Αρδάμης Παραδοσιακοί ΞενώνεςΟι Παραδοσιακοί Ξενώνες Αρδάμης είναι ένας μοναδικός προορισμός και για νεόνυμφα...

image

Tasoulis JewelleryΣτα κοσμηματοπωλεία Tasoulis Jewellery® θα βρείτε κοσμήματα από χρυσό, λευκόχρυσο, ασήμι, με...

Newsletter

Κάντε δωρεάν εγγραφή για να λαμβάνετε κάθε μήνα το newsletter με προτάσεις που θα σας συναρπάσουν!

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το WeddingPlan.gr

- Εγγραφή στο Newsletter -